Geabs nya talangprogram har dragit igång med stor framgång. Från ett rekordstort antal på 162 sökande har fem personer valts ut för att delta i den tvååriga skräddarsydda teknikutbildningen.
Simon Rondahl, utbildningsansvarig på Geab, berättar om en utmanande urvalsprocess: ”Det var otroligt svårt att välja endast fyra personer ur alla kvalitativa ansökningar, men till slut enades vi om att utöka till fem traineeplatser istället.” Målet med programmet är inte bara att hitta rätt inriktning för varje deltagare, där praktiken spelar en central roll, utan även att bygga en sammanhållen grupp. ”Vi vill att gruppen ska bli tajt och stötta varandra genom hela utbildningen, vilket är avgörande för deras framgång och utveckling,” säger Simon.
Sedan den 2 april är de fem talangerna; Elin, Petra, Jacob, Vickie och Bella i full gång med introduktioner, studiebesök, praktiska övningar och heldagar tillsammans med alla företagets enheter. De utvalda talangerna kommer från varierande bakgrunder, men delar en gemensam vision om att arbeta praktiskt som tekniker utomhus efter sin utbildning. Vickie Johansson, säger: ”Det känns som vi fått en guldmöjlighet! Jag såg annonsen på Facebook och kände direkt att det här var något för mig.” Jacob Gahne, som tidigare arbetade som sotare, tillägger: ”Det känns kul att få lära känna nya människor och vi har haft en lättsam stämning i gruppen redan från start. Mottagandet från Geab har varit bra och vi har verkligen känt oss välkomna”.
Utöver talangprogrammet har Geab också startat en handledarutbildning för 16 medarbetare från olika avdelningar. Alexandra Hallén, utbildningsansvarig, förklarar: ”Vi är vana vid att ta emot praktikanter och det är viktigt för oss att ständigt utveckla våra medarbetares förmåga att fungera som handledare.”
Talangprogrammet är ett pilotprojekt, och faller det väl ut, kommer programmet att utökas till fler arbetsområden inom Geab. Andreas Allestad, en annan utbildningsansvarig, är glad över det stora intresset: ”Det är särskilt glädjande att en tredjedel av ansökningarna kom från kvinnor, i en bransch som traditionellt domineras av män. Vi hoppas detta bidrar till ökad mångfald och jämställdhet.”
Rekryteringsbehovet är enormt, inte bara på Gotland utan i hela Sverige. Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät, ser detta som en möjlighet: ”Vi hoppas att vårt pilotprojekt kan inspirera andra i branschen att ta ansvar och bidra till ny kompetens. Målsättningen är att våra talanger ska trivas, tycka det är spännande och vilja jobba kvar”.
Om Talangprogrammet
Under det första året kombinerar talangerna grundutbildning med arbetspraktik. Under det andra året väntar en specialisering inom teknikområden såsom belysning, mätning, ledningar eller stationer. Talangerna är fast anställda och får full lön under hela utbildningen.