Just nu är elpriserna högre än vanligt. Du kanske funderar på hur mycket julbelysningen kommer kosta att ha tänd kring jul. Ska vi plocka fram och tända våra julgranar, adventsstjärnor och ljusstakar? Här ger vi dig 6 smarta energiråd kring julbelysningen.
1. Byt till LED. Precis som till all sorts belysning är det viktigt att välja energismarta LED-lampor till julbelysningen. En LED-lampa drar en tiondel så mycket energi som en vanlig glödlampa, och håller 15 gånger längre. En fördel är också, förutom att de är energismarta, är att de inte blir lika varma som glödlampor eller halogenlampor. Därför passar de extra bra till adventsstjärnor i papp, metall, spån eller annat naturmaterial.
2. Så mycket el drar belysningen. En sjuarmad adventsstake med LED-lampor har en effekt på 1,4 W. En julgran med 16 LED-lampor har en effekt på 3,6 W och en adventsstjärna 0,2 W. Om vi väljer att alla tre är på i fem timmar per dag under hela december motsvarar elanvändningen två minuters duschande eller en halv mil med en elbil eller mindre än vad diskmaskinen förbrukar per disk.
3. Din julgran. En lysande julgran med 16 LED-lampor förbrukar 0,6 kWh om den är på fem timmar per dag under hela december. Det motsvarar elanvändningen för en dusch på en minut.
4. Batteridrivna ljusslingor. Med batteridrivna ljusslingor kan det gå åt många batterier om den inte stängs av under de ljusa timmarna på dygnet. Uppladdningsbara batterier har i regel 500 gånger längre livstid än engångsbatterier. Därför är det bra att alltid använda uppladdningsbara batterier om du har någon form av julbelysning som är batteridriven, både för ekonomin och miljön.
5. Utomhusbelysning. Har du balkong, terrass eller bor i hus kanske du använder julbelysning utomhus. Har du till exempel en julgran utomhus som ska kläs med julgransbelysning är det viktigt att belysningen är CE-märkt och har IP-44 klassificering. Detta är viktigt för att belysningen ska klara av att stå emot snö, smuts, regn och kyla.
6. Tänk hållbart. Förutom att välja LED-belysning kan ett sätt att bidra till hållbar elanvändning vara att inte ha julbelysningen tänd dygnet runt. Tänd LED-belysningen och låt den endast brinna under de mörka timmarna. Det är bra att vara sparsam, men det inte lamporna vi sparar en massa el på att släcka idag när lamporna blivit så effektiva. Uppvärmning och annat är viktigare när man jagar kilowattimmar.
Avsändare: Gotlands Elförsäljning AB