Fjärrvärmepriset för Gotlands Energis villakunder förblir oförändrat 2023 och kunder med större lokaler och verksamheter får en av de lägsta höjningarna i landet. Det visar sammanställningen av aviserade prishöjningar hos de bolagen som är med i Prisdialogen, ett system som jämför landets olika energibolags prissättningar på fjärrvärmen.
–Vi kommer ha ett fortsatt stabilt fjärrvärmepris 2023, trots en orolig omvärld med hög inflation och höga elpriser, säger Oskar Lindehejd, vd för Gotlands Energi och fortsätter,
– Att villakunder helt slipper en prishöjning 2023 tror vi är en välkommen nyhet.
Sammanställningen av Prisdialogen visar att fjärrvärmepriserna i snitt kommer att öka med drygt 5 procent nationellt sett under nästa år. Gotlands Energis kunder får däremot en betydligt mindre prishöjning med 1,9% för större lokaler och verksamheter, och ingen prishöjning alls för mindre lokaler och villor.
Fjärrvärmepriset justeras vid varje årsskifte och innehåller två kategorier, anläggningar som använder mer än 50 MWh/år och anläggningar som använder mer än 50 MWh/år.
Fossilfri fjärrvärme
Produktionen av fjärrvärmen på Gotland är idag helt fossilfri och skapas från restprodukter som annars skulle gått till spillo, till exempel spillvärme från lokala industrier eller restprodukter från skogsbruk. Fjärrvärmen bidrar dessutom till en stabil elförsörjning genom att avlasta elsystemet så att elen kan användas till annat än uppvärmning, något som blir särskilt tydligt under den kalla årstiden när behovet av el är mycket stort.
– Fjärrvärme är ett utmärkt sätt att producera hållbar värme och är en viktig del av vårt framtida energisystem här på Gotland. Det kommer att komma utmaningar framöver som vi måste hantera, men vår strävan är att priset ska vara konkurrenskraftigt jämfört med andra uppvärmningsalternativ, avslutar Oskar.
FAKTA Prisdialogen
Prisdialogen är ett system som ska stärka fjärrvärmekundens ställning på marknaden och bidra till transparent och rättvis prissättning av fjärrvärmen. Prisdialogen är en samverkan mellan Energiföretagen, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. Dialogen ska också bidra till att öka förtroendet för fjärrvärmeföretagens prissättning och ge en positiv utveckling av värmemarknaden som gynnar både kunder och leverantörer.
Avsändare: Gotlands Energi AB