Den 23 januari firas Elens Dag, en officiell temadag för att fira värdet av fungerande el.

Hurra för elen!

Fars dag, Kanelbullens dag, Alla hjärtans dag… Sedan 2014 har Elen en egen temadag för att visa på elens nytta och nöje och vad el tillför i vår vardag och samhället i stort.

Här listar branschföreningen Svensk Energi de sex tyngsta skälen till varför elen förtjänar att firas:

 1. El är det största som har hänt människan i modern tid
  El är helt enkelt en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag.
 2. Det är inte mycket som fungerar om strömmen går
  Dagens samhälle bygger helt och hållet på system som behöver el för att fungera och väldigt mycket av det vi gör i vardagen sker med hjälp av el.
 3. Fritid tack vare elen
  I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj cirka 54 timmar i veckan. Tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el tar samma arbete nu 15 timmar i veckan.
 4. Elen skapar nytta varje dag i samhället
  Först användes elen till belysning i industrin, på gator och i hemmen. Därefter till IT-teknik, maskiner i industrin, hushållsmaskiner i hemmen och transporter med tåg och tunnelbanor. Nu använder vi el även för att kommunicera med varandra, för underhållning, för att skapa trygghet och för att bli av med tunga och monotona jobb.
 5. Räddar liv och förbättrar arbetsmiljön
  Tillgången till el inom sjukvården har gjort det möjligt att utveckla utrustning som räddar liv, och verktyg och utrustning som underlättar för personal.
 6. Färre arbetsskador och bättre arbetsklimat tack vare el
  Den industriella utvecklingen hänger ihop med elektrifieringen; arbetet har moderniserats, blivit mindre fysiskt krävande och mer effektivt tack vare el. Och arbetsmiljön har blivit bättre genom att robotar (som ju också drivs med el) har tagit över tunga eller hälsovådliga arbetsuppgifter.