Välj förnybar energi

Närproducerad gotländsk vindkraft

Med gotländsk vindkraft från GEAB vet du att för varje kilowattimme som du förbrukar ska lika många kilowattimmar produceras med en förnybar kraftproduktion, i detta fall med hjälp av gotländsk vindkraft. Bor du i en normalstor villa och förbrukar omkring 20 000 kWh och väljer gotländsk vindkraft hjälper du till att reducera koldioxidutsläppet med 13 ton koldioxid på ett år.

Här på Gotland har vi en hel del vindkraft i nätet. Vissa dagar producerar vi mer vindkraft än vad vi gotlänningar förbrukar, vilket betyder att vi kan låta överskottet gå över till fastlandet. Väljer du gotländsk vindkraft vet du att du är med och bidrar till ett hållbart samhälle även för framtiden.

När det inte blåser tar vi el från annan källa

Den el du får i ditt eluttag är en mix av produktion från flera olika håll. Detta är resultatet av vårt svenska och till viss del europeiska sammanbyggda elnät. Vi matar in el i vissa punkter och tar ut el i andra punkter. Det är en trygghet för dig, du kan vara säker på att vi i alla lägen ser till att det kan lysa hemma hos dig.

Norrländsk vattenkraft

Norrländsk vattenkraft är klassad som EPD-el. Om du väljer norrländsk vattenkraft från GEAB garanterar vi att din totala elförbrukning täcks av en kraftproduktion baserad på förnybar energi i form av vattenkraft från kraftstationerna i Porjus, Harsprånget och Ritsem i Lule älv. Med det valet kan du som kund dra ditt strå till stacken för en bättre miljö, med bara ett litet påslag på priset.

Med norrländsk vattenkraft EDP-el från GEAB vet du att för varje kilowattimme som du förbrukar kommer lika många kilowattimmar som du konsumerar, att produceras med en förnybar kraftproduktion,  med hjälp av vattenkraft. Kostnaden per kilowattimme blir våra ordinarie priser plus ett litet påslag för vattenkraft.

EPD-el = Environmental Product Declaration

För att använda beteckningen EPD-el ska det finnas en produktionsgaranti som beskriver hur produktionen har gått till, vilka resurser som har behövts samt om producenten har haft någon form av negativ påverkan på miljön vid produktionen. EPD är en form av elproduktion med stort hjärta för miljön.